Cara Mudah Daftar Affiliate Tik Tok Dengan Handphone

Sebelum mula daftar sebagai affiliate Tik Tok, fahami dulu apa itu affiliate? Affiliate ini berbeza sedikit dengan konsep bisnes dropship. Secara umumnya affiliate adalah ejen yang bekerja untuk mempromosikan produk bagi sesuatu syarikat. Komisen daripada jualan bergantung atas pihak syarikat. Ada yang bagi komisen affiliate dari 5%~30%.

Apa itu Tik Tok? Tik Tok adalah salah satu sosial media yang diguna pakai oleh orang ramai ketika ini. Tik Tok sangat berbeza dengan platform sosial media yang lain seperti Facebook dan Instagram.

Salah satu kelainan Tik Tok berbanding dengan sosial media yang lain adalah muzik. Di mana muzik akan dimainkan ketika kita melihat kandungan seseorang di Tik Tok.

Daftar Affiliate Tik Tok

Ada beberapa syarat penting untuk memulakan affiliate Tik Tok. Antara syarat-syarat nya adalah pengguna mesti berumur sekurang-kurangnya 18 tahun dan ke atas. Bilangan pengikut di Tik Tok pula hendaklah melebihi 1000 orang.

Sekiranya anda mempunyai syarat-syarat seperti di nyatakan tadi, boleh terus mendaftar sebagai affiliate Tik Tok.

Cara nya ialah dengan pergi kepada profile Tik Tok dan klik pada bahagia atas kanan. Kemudian klik pada “Creator Tools”.

Klik Creator Tools

Lepas klik pada Creator Tools anda akan dibawa ke satu halaman yang lain. Di sini anda klik pula pada “Tik Tok Shop for Creator”.

Klik “Tik Tok Shop for Creator”

Dari sini anda akan dibawa pula ke halaman ini.

Syarat untuk menjadi Affiliate Tik Tok

Artikel Lain : Pembekal P.O.D Dropship – Etsy,Ebay dan Amazon

Jika anda memenuhi syarat-syarat yang dipinta, anda boleh terus sahaja klik pada butang “Apply”.

Masalahnya jika anda tidak cukup syarat untuk sertai sebagai affiliate Tik Tok. Bagaimana pula cara untuk daftar sebagai affiliate Tik Tok jika tidak mempunyai kurang dari 1000 pengikut.

Jangan risau, ada cara lain untuk anda daftar sebagai affiliate Tik Tok. Saya sendiri tidak mempunyai pengikut ketika mendaftar affiliate Tik Tok.

Download aplikasi Tik Tok Seller

Cara nya adalah dengan pergi ke App Store atau Google Play Store dan cari Aplikasi Tik Tok Seller. Kemudian download dahulu aplikasi tersebut.

Daftar Tik Tok Seller

Ada 2 cara untuk daftar sebagai penjual di Tik Tok iaitu dengan menggunakan akaun Tik Tok yang ada sekarang atau pun dengan menggunakan no telefon bimbit. Paling mudah adalah dengan menggunakan akaun Tik Tok yang sedia ada. Lebih cepat urusan proses pendaftaran.

Authorize Tik Tok Seller dengan akaun peribadi Tik Tok.

Sampai sahaja di halaman ini, tekan sahaja pada butang “Authorize”. Tik Tok akan sambungkan akaun “Tik Tok Seller” dengan akaun peribadi Tik Tok anda.

Ada 2 jenis akaun penjual yang boleh di daftar. Yang pertama adalah akaun yang menggunakan nama sendiri. Yang kedua pula ada dengan mendaftar akaun syarikat yang mempunyai SSM yang berdaftar.

Anda akan diminta untuk memuat naik dokumen seperti kad pengenalan untuk akaun “personal” atau salinan SSM bagi yang daftar menggunakan akaun syarikat.

Pihak Tik Tok akan memastikan akaun anda adalah sah dengan dokumen

Sementara menunggu akaun Tik Tok anda disah kan, boleh layari dulu produk yang ada disediakan di Tik Tok “marketplace”.

Akaun Tik Tok yang sudah di Link kan dengan Tik Tok Seller
Tahniah! Akaun anda telah disah kan oleh pihak Tik Tok

Setelah selesai link kan akaun seller tadi, pastikan anda link kan dengan “marketing accounts” bukannya “official account”.

Cara nak pastikan adalah dengan tekan setting di aplikasi “Tik Tok Seller”, kemudian tekan “Linked Tik Tok Accounts”.

Tekan “Linked Tik Tok accounts”

Jika akaun anda secara tidak sengaja di link kan dengan “official account”, anda boleh unlink dan link kembali dengan “marketing accounts”.

Pastikan link dengan marketing accounts

“Official account” ialah untuk anda menjual barang-barang sendiri. Untuk buat affiliate Tik Tok tidak perlu barang sendiri untuk dijual.

Akaun yang telah berjaya di link kan

Anda boleh link kan “Tik Tok Seller” akaun dengan akaun peribadi sebanyak 4 pengguna.

Cara Masukkan Produk ke Akaun Tik Tok

Setelah selesai proses pendaftaran dengan akaun “Tik Tok Seller” anda boleh masukkan produk ke dalam akaun affiliate peribadi. Pastikan ada logo beg di akaun peribadi anda.

Tekan logo beg dan kemudian tekan pula pada butang “Enter”. Anda di bawa ke halaman affiliate Tik Tok. Selepas itu tekan pada “product marketplace”.

Tekan “product marketplace”

Dari sini anda boleh pilih mana-mana produk yang ingin di promosikan. Kemudian tekan sahaja butang “add” untuk menambah produk di akaun anda.

Tambah produk affiliate

Setelah selesai tambah produk di akaun anda, boleh lah mula mempromosikan produk yang dipilih tadi. Anda boleh mulakan dengan buat video produk jualan dan dimasukkan ke dalam akaun tik tok anda.

Selamat Mencuba!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *